Beca 22/23

GUANYADORES: Noviembre edicions de Barcelona (Candela Sánchez i Cèlia Moreno)

Els tossols (petits turons resultats del refredament de la lava volcànica) són els protagonistes del treball fotogràfic que han dut a terme Candela Sánchez i Cèlia Moreno, de Noviembre edicions de Barcelona, guanyadores de la segona edició de la Beca Residència dels premis Enfooca Arnau Bartrina Luque, que promou l’associació de familiars i amics homònima per donar continuïtat a la passió d’aquest jove de Montagut i Oix, mort l’any 2020 per la picada accidental d’un peix aranya mentre filmava peixos a la platja Gran de Platja d’Aro.

Les dues becades han  remarcat que els ha atret la singularitat d’aquestes formacions geològiques i el fet que, paradoxalment, són les grans obligades de la geologia del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Les creadores, que han fet una residència de treball a Can Jordà, al cor de la Fageda d’en Jordà, una de les reserves naturals més populars de la zona volcànica, han afirmat que han estat fonamentals els coneixements que han utilitzat per al seu projecte fruit del contacte amb tècnics del Parc Natural, de l’Observatori del Paisatge i del geòleg expert en el tema Llorenç Planagumà. Expliquen que han volgut captar els tossols amb una nova mirada i, per això, els han fotografiat des de l’interior. Així mateix, han recollit moltes instantànies d’objectes naturals i artificials  relacionat amb aquestes formacions i el seu entorn.

Sánchez i Moreno han remarcat que en tot moment han tingut molt present el llegat de l’Arnau Bartrina, la passió que el va moure a conèixer, a fotografiar i filmar la natura. Afirmen que un dels moments més emotius va ser quan els seus pares van mostrar-los la cabana de sobre un arbre, construïda amb l’ajuda del pare i de l’avi, on l’Arnau passava hores i hores es va iniciar en l’observació de les aus.  

L’Associació en record a l’Arnau Bartrina Luque treballa amb el projecte d’una exposició amb una selecció del treball fotogràfic de les dues becades. Elles, ara, inicien la selecció del munt de fotografies que han realitzat, i que han de quallar en una sèrie fotogràfica que oferirà una nova mirada als tossols volcànics garrotxins.